Előretelepített kémprogram a kínai telefonon

Nemcsak a gyengébb minőség miatt kell vigyázni a kínai okostelefonokkal, a gyártók üzletpolitikája sem felel meg az európai irányelveknek: a Samsung Galaxy S4-re hasonlító, de annak töredékébe kerülő kínai Star N9500 beépített kémprogrammal került a boltokba. A kártevőt a G Data szakembere, Christian Geschkat fedezte fel. Most először derült ki, hogy egy gyártó fertőzött készülékeket szállít.

A kínai gyártók készülékei tudásukhoz képest harmadannyiba kerülnek, mint a Samsung vagy a Sony vezető népszerű modelljei. A Star N9500 majdnem úgy néz ki, mint egy Samsung Galaxy S4, de 100 ezer forinttal olcsóbb. 12 megapixeles kamerával és négymagos processzorral jó ajánlatnak tűnik mindössze 40 ezer forintért. A modell különösen keresett, mivel egyszerre két SIM-kártyát tud befogadni, ami főleg tőlünk keletebbre népszerű funkció.

Az N9500 gyártója viszont a Google Play áruház helyett egy kémprogramot telepített a készülékre, így a mobiltelefon minden vásárlásról adatokat küld egy kínai szerverre. A modellt Németországban és Franciaországban értékesítették a legnagyobb számban, de kapható az Amazonon és népszerű a magyar fórumozók között is.

A kínai cég lehallgathatja és rögzítheti a beszélgetéseket, felderítheti a készülék helyzetét, nyomon követheti a vásárlásokat, ellophatja a hitelkártyaszámokat, valamint a banki visszaigazoló SMS-eket is.

Forrás: index.hu